Peter Smith, de Zwerfielosoof

Peter Smith was een groot deel van zijn werkende leven fotograaf.  Hij heeft heel wat beroemdheden voor zijn lens gehad. De bekendste en meest bijzondere was Neil Armstrong. Peter mocht twee uur lang met Neil optrekken. Neil was de belangrijkste spreker 18 november 2010 in het World Forum te den Haag.

Twee jaar later stond Peter zelf op dat zelfde podium het publiek van World Forum toe te spreken.

Schermafbeelding 2017-06-27 om 21.20.12

Die ontmoeting met Neil heeft zeker invloed gehad op de ommekeer in Peter’s leven. Maar een belangrijk inzicht is toch echt het startpunt geweest;

Als je een probleem hebt dat je als te groot ervaart, dan heeft klagen daarover geen zin. Ga op zoek naar het kleinste dat je aan dat probleem kunt doen en DOE dat. 

Dat inzicht leidde tot KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet.  Dit principe is Peter ook toe gaan passen op het immens grote probleem zwerfafval. Elke dag ruimt Peter nu tenminste één stukje zwerfafval op.

Dat allereerste stukje, daarvan mag je inmiddels zeggen dat het die vlinderslag is die zich nu tot een orkaan van verandering aan het ontwikkelen is.

Peter had het vermoeden dat anderen, net als hij eerst, schroom hebben om zwerfafval op te ruimen, ook al zouden ze dit best willen doen. Daarom ging hij opvallend zwerfafval opruimen: op de fiets.

 

Hij wist dat als mensen het anderen zien doen dat ze dan zelf eerder het ook durven. Ook bedacht hij zwerfie, althans het principe; via social media laten zien dat je zwerfafval opruimt. Pas in 2014 werd er door een vrijwilliger van KLEAN de naam #zwerfie bij bedacht. zwerfie.nl

KLEAN werd in 2012 een stichting. Een organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat en zelfs nagenoeg zonder budget zeer succesvol is. 
Peter maakte het grootste kunstwerk dat er ooit van zwerfafval gemaakt is: de Wereld van Zwerfvuil. Dit beeld was een Trojan Horse om de poorten van de media te openen.

Hij overwon zijn spreekangst en heeft al meerdere TED-talks op zijn naam staan. Inmiddels heeft hij aan meer dan 30.000 leerlingen gastlessen gegeven over de Plastic Soep. Zwerfafval levert een belangrijke bijdrage aan die soep.

De afgelopen jaren sprak hij zowel voor

Greenpeace als voor Shell,
Vrouwen van nu als voor Mensa Nederland,
Groen Links als voor de VVD,
zwervers als voor de prinsesjes,
Speciaal Onderwijs als voor University Colleges,
Scouting Nederland als voor Burning Man,
nog niet voor delinquenten maar al wel voor het Openbaar Ministerie.

Hij stond in
een zaaltje met 3 en voor een zaal met 2500 mensen,
in het kleinste theater en in de grootste zaal,
in een kroeg en in een kerk,
op de pont en aan de wal.

 

Momenteel werkt hij aan de Plastic Madonna. Een prachtig iconisch beeld waarvan mensen niet zullen geloven dat het van zwerfafval gemaakt is. En dat is precies de bedoeling! Ook dit beeld is een Trojan Horse.

In de zomer van 2016, tijdens de Olympische Spelen lag er een voorloper van in Rio de Janeiro. Plastic Madonna Brazil

De versie die Peter voor ogen stond, een 3D-geprint beeld, was toen niet mogelijk, men kon nog niet met gerecycled zwerfafval 3D-printen.

Omdat Peter vooral door logisch na te denken, gebruik te maken van filosofie, psychologie, wiskunde en kunst het thema zwerfafval in Nederland op de kaart heeft gezet, noemde ooit iemand Peter Smith ‘Zwerfielosoof‘.  

=====

Peter bouwt hier aan ‘de Wereld van Zwerfvuil’

 

In 2018 maakte Peter voor National Geographic het beeld “2050, an Ocean Odyssey”. Dit beeld is te zien bij het Museon in den Haag. 

 

 
 Voor de Plastic Madonna, waar Peter nu aan bouwt, heeft een Thekla Reuten model gelegen. Dit beeld is in december 2020 af. 
 
PM_Thekla 4510PS_PM_Scheveningen 4752 met halo