Wie is Peter Smith

Peter Smith was een groot deel van zijn werkende leven fotograaf.  Hij heeft heel wat beroemdheden voor zijn lens gehad. De bekendste en meest bijzondere was Neil Armstrong. Peter mocht twee uur lang met Neil optrekken. Neil was de belangrijkste spreker die dag in het World Forum te den Haag.

Twee jaar later stond Peter zelf op dat zelfde podium het publiek van World Forum toe te spreken.

Schermafbeelding 2017-06-27 om 21.20.12

Die ontmoeting met Neil heeft zeker invloed gehad op de ommekeer in Peter’s leven. Maar een belangrijk inzicht is toch echt het startpunt geweest;

Als je een probleem hebt dat je als te groot ervaart, dan heeft klagen daarover geen zin. Ga op zoek naar het kleinste dat je aan dat probleem kunt doen en DOE dat. 

Dat inzicht leidde tot Klean: Klagen Loont Echt Absoluut Niet.  Dit principe is Peter ook toe gaan passen op het immens grote probleem zwerfafval. Elke dag ruimt Peter nu tenminste één stukje zwerfafval op.

Dat allereerste stukje, daarvan mag je inmiddels zeggen dat het die vlinderslag is die zich nu tot een orkaan van verandering aan het ontwikkelen is.

logo KLEAN met nieuwe url

Klean is nu Stichting Klean. Een organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat en zelfs nagenoeg zonder budget zeer succesvol is. 
Peter maakte het grootste kunstwerk dat er ooit van zwerfafval gemaakt is: de Wereld van Zwerfvuil. Hij overwon zijn spreekangst en heeft al meerdere TED-talks op zijn naam staan. Inmiddels  heeft hijaan meer dan 20.000 leerlingen gastlessen gegeven over de Plastic Soep. Zwerfafval levert een belangrijke bijdrage aan die soep.

Momenteel werkt hij aan de Plastic Madonna. Een prachtig iconisch beeld waarvan mensen niet zullen geloven dat het van zwerfafval gemaakt is. In de zomer van 2016, tijdens de Olympische Spelen lag er een voorloper van in Rio de Janeiro. De Europese versie zal naar verwachting in 2018 af zijn.

 

Peter bouwt hier aan ‘de Wereld van Zwerfvuil’

 

In 2018 maakte Peter voor National Geographic het beeld “2050, an Ocean Odyssey”. Dit beeld is te zien bij het Museon in den Haag. 

 

 
 Voor de Plastic Madonna, waar Peter nu aan bouwt, heeft een Thekla Reuten model gelegen. Dit beeld is in december 2019 af. 
 
PM_Thekla 4510PS_PM_Scheveningen 4752 met halo