Overwinnen

Overwinnen

Plots stond ik naast Neil Armstrong op de maan.

Ik ontmoette Neil in het World Forum waar hij die dag Keynote-speaker was, 18 november 20120. Ik had de opdracht een foto-reportage van zijn verblijf in Nederland te maken. Inderdaad, ik was toen fotograaf van beroep.

Neil begon te vertellen over wat het met hem deed toen hij vanaf de maan naar onze Aarde keek. Nu moet je weten dat ik een nogal sterk inbeeldingsvermogen heb. Ineens stond ik naast hem, daar op de maan. Ik zag ons “kleine” blauwe bolletje in dat hele grote Zwarte Niets zweven.

Die imaginaire maanreis van mij heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Deze en een andere ervaring maakten dat ik iets anders wilde gaan doen dan fotograferen. Ik wil vertellen over wat ik zie: we gebruiken ons enige echte thuis als vuilnisbak. Schijnbaar weet ik snaren bij mensen te raken, twee en half jaar later stond ik echt op precies diezelfde plek als Neil. Niet op de maan, op het podium van het World Forum.

Schermafbeelding 2016-07-15 om 21.33.17

Ik had ooit spreekangst. Daarom koos ik een beroep waar je veel met spotlights werkt maar er nooit in hoeft te staan; fotograaf. Toch voelde ik steeds meer de drang om in de spotlights te gaan staan. Niet omdat ik dat graag wilde, maar omdat het moest! Ik moest dus mijn spreekangst overwinnen! En zeker in het World Forum, daar staarden 2500 mensen me aan.

Over overwinnen gesproken.

Een fotograaf is iemand die andere mensen iets laat zien wat ze gemist hebben. In wezen doe ik nog hetzelfde, nu als spreker. Ik laat mensen zien, voelen zelfs wat ze over het hoofd zien. Nu doe ik dat niet meer met foto’s, ik doe het met een verhaal. Het verhaal van onze tijd. En dat we nu bereid moeten zijn een klein stapje te maken zodat de mensheid een reuzensprong kan maken.

Dat stapje heet #zwerfie.
Peter Smith.
Zwerfielosoof