kunstwerk van zwerfafval

kunstwerk van zwerfafval

“Een kunstwerk van zwerfafval, wat heeft dat nu voor zin?”

Die vraag wordt me nooit gesteld, maar ik zie het mensen vaak denken. ?

Het had zelfs meer zin dan ik zelf voor mogelijk hield!

Alleen al doordat je er zwerfafval voor moet verzamelen betekent dat je de wereld iets schoner hebt gemaakt.

Het gebruikte zwerfafval zal met 100% zekerheid niet in de Plastic Soep komen en dus niet op het bordje van de volgende generaties. Letterlijk niet en figuurlijk niet.

“Wat bedoel je met ‘letterlijk’, Peter?”

“Nou, plastic zwerfafval komt via de Plastic Soep in de voedselketen. Onze kinderen en kleinkinderen krijgen dus plastic zwerfafval te eten. Waarom denk je dat het Plastic Soep heet?

De Wereld van Zwerfvuil die ik in de zomer van 2012 in het IJ heb laten drijven, die lag dus vlak bij de pontjes. Dagelijks gaan daar ca 10.000 mensen met een pontje naar de andere kant van het IJ. Terwijl ze stonden te wachten konden ze lezen waarom die wereldbol van zwerfafval daar in het IJ dreef.

Eén miljoen euro!

De belangrijkste reden echter waarom ik die wereldbol maakte is omdat journalisten nauwelijks willen schrijven over wat belangrijk is. Zij schrijven artikelen over zaken waarvan ze verwachten dat hun lezerspubliek het belangrijk of opzienbarend vindt.  Een Wereldbol van 5 meter in diameter, gemaakt van Amsterdams zwerfafval, dat mag je gerust opzienbarend vinden, zeker als je die in een rivier laat drijven.  Dit kunstwerk heeft alle landelijk dagbladen gehaald, vele landelijke TV-programma’s hebben er aandacht aan besteedt, èn passant werd ook het verhaal over de Plastic Soep en zwerfafval nog even verteld. De kosten van het bouwen van de globe waren miniem, dankzij de enorme hoeveelheid steun van particulieren, bedrijven en het stadsdeel Amsterdam-Noord. De media-aandacht die het heeft opgeleverd werd door een media-bureau geschat op ongeveer een miljoen euro.

Onverwacht gevolg

Toch blijkt er achteraf nog een vele malen belangrijkere reden te zijn waarom ‘de Wereld van Zwerfvuil’ zin heeft.

Ik geef veel gastlessen aan scholen, van basisscholen tot en met universiteiten. En ik spreek op allerlei congressen en bijeenkomsten. Overal waar ik kom zie ik de leerlingen, studenten en toehoorders eerst verveeld kijken; “weer iemand die van z’n baas aan ons een verhaaltje moet komen vertellen.” Als ze zien dat ik, behalve dagelijks zwerfafval opruim, ook nog eens zo’n enorm kunstwerk heb gemaakt, dan beseffen ze ineens dat ze naar iemand luisteren die meent wat hij zegt, die het aan zijn hart gaat wat er gebeurd, en daar vol passie over staat te vertellen.

Daardoor komt mijn verhaal aan. En dat is van onschatbare waarde.

Het maakt een wereld van verschil!

Benjamin_dWvZ_reparatie FB