“We vinden u baas!” na een gastles over plastic soep

“We vinden u baas!” na een gastles over plastic soep

Bijna elke dag wordt ik wel een paar keer uitgelachen of meewarig aangekeken.
Vooral de ‘stoere’ jeugd vindt het fijn om de meest gevatte opmerking mij toe te roepen: “Heb je honger?”, “Heb je wat verloren?” en de mindere goden wat originaliteit betreft komen niet verder dan “heb je een taakstraf?”.

Nee, zwerfvuil opruimen moet je niet gaan doen als je je populair wilt maken bij de jeugd.

Ik geef inmiddels bijna dagelijks gastlessen over zwerfafval en natuurlijk ook aan de jeugd. Het is elke weer leuk om mee te maken hoe dat gaat. Als ik binnenkom zie ik aan hun hele houding dat ze er geen zin in hebben: “Weer zo’n mannetje die komt zeggen dat we geen zwerfvuil mogen maken, dat hij dat vies vindt, dat het geen gezicht is, al die troep op straat, dat je dat thuis toch ook niet doet en bovendien is het nog eens slecht voor het ‘milieu’, whatever that may be”.

“Dit uur komen we ook wel door…”

Het duurt niet lang voordat ze door hebben dat ik een ander verhaal vertel. Dat het mij niet zoveel kan schelen dat de straat er vies uit ziet, dat het mij niet uit maakt dat zij andere normen en waarden hebben dan ik, maar dat het mij om mijn kinderen en om henzelf te doen is. Vervolgens zitten ze een uur ademloos en met open mond te luisteren naar wat de gevolgen zijn van achteloos achter gelaten plastic verpakkingen.

En ik vertel hun waarom ik dagelijks zwerfvuil opruim, ook al wordt ik uitgelachen door kinderen op straat en meewarig aan gekeken door volwassenen. Ik snap dat zij niet weten wat ik weet, nl wat voor desastreuze gevolgen zwerfvuil heeft. En dat nog eeuwen lang.

Aan het begin van zo’n voorlichting vraag ik “Wie laat er wel eens wat vallen op straat?” en nagenoeg alle handen gaan de lucht in. Aan het eind vraag ik niet “Wie laat dit voortaan uit zijn hoofd?”, nee, ik vraag “Wie is er voortaan bereid om zwerfvuil op te pakken als je dat tegenkomt?”

En weer gaan alle vingers omhoog.

Net als diegene die iets laat vallen denkt “och, dat ene flesje maakt niet uit” niet weet wat voor gigantische gevolgen die mindset heeft, zo kan de gedachte “Ik pak toch dat ene flesje op” ook gigantische gevolgen hebben.

Het gebeurt regelmatig dat kinderen na zo’n gastles snel naar buiten rennen, het eerste het beste zwerfvuil oppakken en daarmee weer naar binnen lopen om dit trots aan mij te laten zien.

Maar laatst gebeurde me iets dat ik nooit verwacht had: Drie tieners kwamen op me aflopen en zeiden “We vinden u baas!”. Ik had geen flauw idee wat ze bedoelden, had ik bazig gedaan? Gelukkig hielp hun leraar mij: “Dat is het het nieuwste woord voor ‘cool’, ze vinden u ‘cool'”

Ooit gedacht dat jeugd iemand met een prikstok ‘cool’ zouden  vinden? :))))

=============

Wil je ook een gastles over plastic soep? Neem dan gerust contact met me op.
Het gaat voornamelijk over de relatie tussen zwerfvuil en de plastic soep.

Aanbeveling Bloemcampschool
Aanbeveling Hyperion Lyceum.
Aanbeveling Ignatius
Aanbeveling Amstel Lyceum.
Aanbeveling Universiteit Maastricht, ICIS
Aanbeveling Teun de Vries School.